Szovjetunióba hurcoltak emlékéve – Őrizni kell a hét évtizede kezdődött tragédia emlékét

BUDAPEST. Közös feladatnak nevezte a hét évtizede kezdődött tragédia emlékének őrzését a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Gulágra hurcoltakról szóló pénteki budapesti konferencián. Egy nemzet jövője elválaszthatatlan a múltjától, ezért "közös feladatunk őrizni" a hetven éve történtek emlékét - hangsúlyozta Szilágyi Péter A Kárpát-medence elveszített területeiről (Kárpátalja, Erdély, Felvidék és Délvidék) szovjet típusú táborokba hurcoltak kálváriája című konferencián.

Ma van a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja

Az Országgyűlés 2012. május 21-én úgy határozott, hogy november 25. legyen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, mert 1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt térhetett haza a Szovjetunióból.

Forrás: pestisracok.hu

Az elhurcoltak emlékére

Keszthely – A Gulag munkatáborait megjárt keszthelyi és környékbeli civilek emlékére állítottak táblát a Várkertben. Az avatáson felidézték a 35 elhurcolt életrajzát, és koszorúkkal valamint mécsesekkel hajtottak fejet előttük. Beszédet mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke is.

Forrás: tvkeszthely.hu

Csak a származása miatt brutális körülmények között elpusztítottak 300000 magyart

Magyarországról több mint 800 ezer embert hurcoltak a Szovjetunióba, 1945 és 1956 között egymillió ember ellen indult eljárás Magyarországon. A Gulág áldozatainak száma 60 millió, a kommunizmusé 100 millió. Egyes kutatások szerint a Magyarországról elhurcoltak közül mintegy 300 ezren életüket vesztették a megpróbáltatásokban, a túlélők nagyobb része pedig csak a szovjet diktátor, Sztálin 1953-as halála után térhetett haza.

Oldalak

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a recski kényszermunkatábort nevezik a „magyar Gulágnak”? A szovjet munkatáborok mintájára szervezett táborban a bírósági ítélet nélkül idehurcolt, mintegy 1500 fogvatartottat minimális létfeltételek között dolgoztatták a kőbányában. Sztálin 1953. márciusi halála után került sor a tábor feloszlatására.